Kategoriarkiv: Världen

Musikhjälpen 2013 – för alla flickors rätt att överleva sin graviditet!

Ni missar väl inte Musikhjälpen? Det finns många sätt att bidra. Du kan till exempel skänka pengar i Scouternas insamlingsbössa, eller i någon av alla Sveriges Roller Derby-ligors bössor, eller i våra favorittvillingar Ebbe och Vincents insamlingsbössa.

Du kan också önska en låt och skänka pengar på det sättet, lättast är nog genom SMS. Skicka ett SMS till 72 999, inled meddelandet med hur mycket du vill skänka: 50, 100 eller 200. Skriv sen artist, låt och motivering.

Exl: 200 LITTLE MIX SALUTE TILL ALLA INSPIRERANDE FEMINISTER I VÄRLDEN

Baktips två inför Fairtradechallenge: banankaka med choklad

DSC_0484DSC_0487      En glad Fairtradebanan i Almedalen i somras.

Ytterligare ett baktips på temat Fairtrade jag har är just att baka en BANANKAKA! Du gör en en vanlig sockerkaka med schyssta ingredienser som du mosar ner några fina (väl mogna!) Fairtradebananer i samt rör ner grovt hackad Fairtradechoklad i. Enklare och godare blir det inte!

Recept på fairtradekladdkaka – perfekt för torsdagens Fairtradechallenge!

Förra året jobbade jag som sagt på Scouterna och bakade till Fairtradefikan vi hade där. (Fast jag vill minnas att något hände som gjorde att mina kakor aldrig nådde fikan på rätt dag utan kom en dag senare. Ojdå.) I alla fall, är du sugen på att baka till på torsdag så kan jag rekommendera denna episka kladdkaka! Mitt bästa recept med riktigt schyssta ingredienser!

Ingredienser

 • 150 g ekologiskt smör
 • 3 dl Fairtrademärkt socker (jag vill minnas att jag använde råsocker)
 • 1 dl Fairtrademärkt kakao
 • 1/2 tsk vaniljpulver eller motsvarande mängd vanilj från vaniljstång, Faitrademärkt!
 • 2 ekologiska ägg
 • 2 dl ekologiskt/kravmärkt vetemjöl
 • 100 gram grovt hackad Fairtradechoklad (välj ljus eller mörk efter smak, eller ta både och!)

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan.
 3. Rör i socker, kakao och vanilj i det smälta smöret.
 4. Rör ner ett ägg i taget.
 5. Sikta ner mjölet.
 6. Rör ner den hackade chokladen.
 7. Bred ut smeten i en smord form som är pudrad med kakao (istället för ströbröd).
 8. Grädda i nedre delen av ugnen knappt 20 minuter.

Hejda-fattigdom-720x300-px1

Ni deltar väl i Fairtradechallenge på torsdag?

Torsdagen den 17 oktober, dvs nu på torsdag, är det Fairtradechallenge. Det innebär att Fairtrade Sverige uppmanar arbetsplatser, företag, organisationer och privatpersoner runt om i Sverige att anordna fika med Fairtradetema. Detta görs för att lyfta frågan om vikten av schyssta produkter och för att det är hög tid att säga hejdå till fattigdom!

Detta är andra året jag deltar i Fairtradechallenge på något sätt. Förra året var det Fairtradefika på Scouterna som jag bakade till (mer om det samt recepttips i separat inlägg). I år så Fairtradefikar jag inte mindre än TRE gånger. Först anordnar vi en Fairtradefika på Unga Hörselskadade (lilla arbetsplatsen), sedan anordnar jag och en kollega en choklad- och godisprovning med Faitradegodis (på stora arbetsplatsen), och på kvällen ska jag och bästa Emelie som är på besök ha TV-kväll där vi bland annat ska frossa i gottigt Fairtradegodis. För vet ni, det är så enkelt att delta i Fairtradechallenge!

Fairtrade-Challenge-2013-720x300px

Vad krävs för att delta i Faitradechallenge? Kan verkligen jag…?

JA, klart du kan! Alla kan! Det är inte mycket som krävs för din Fairtradefika. Det går att göra i olika skala, du kan baka något episkt med världens schysstaste produkter för hela jobbet, eller så kan du passa på att köpa nytt te och kaffe, lite choklad och ha en mysig kvällsfika med familjen. Du bestämmer! Det enda som krävs är att det ingår någon Fairtradeprodukt och att du registrerar fikan på Fairtrades hemsida. Och ja, du kan registrera flera fikor! Go (Fairtrade) bananas!

Men varför ska vi göra det här?

Det handlar om solidaritet. Att välja Fairtrademärkt handlar om att ta ställning för en bättre värld, för en värld där människor har rätt till bra villkor och en trygg verklighet oavsett var de bor. Att medverka i just Fairtradechallenge handlar om att delta i en kampanj för att lyfta de här frågorna. Tillsammans låter vi högre och tillsammans kan vi lyfta frågan ännu högre upp på dagordningen. Tillsammans gör vi skillnad.

När du som konsument väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden.
Citat från Faitrades hemsida.
Banner_gron_728x90px

Hej Jan Ericson!

I mitt facebookflöde dök det idag upp en bild på en moderat politiker, Jan Ericson, som i debatt i Svt sagt ”Jag har ju inte fått några större mängder mail i min mailbox från människor som tackar nej till en skattesänkning”.

jan ericson i debatt

Och nej, det är sant, jag brukar faktiskt inte mejla Jan om det här – men, jag har faktiskt vid flertalet tillfällen twittrat om just detta: att jag älskar att betala skatt, att jag älskar att bidra till vårt gemensamma, att jag känner solidaritet med alla de som inte har förmånen att leva det livet som jag gör, att jag vill ha färre prylar och mer trygghet. Att jag vill betala mer skatt, inte mindre. Ett femte jobbskatteavdrag är inget annat än helt bisarrt. Vi hör ständigt om situationer med för stora barngrupper, för hög arbetsbörda på våra lärare, underbetald personal i vården, skrämmande hårt pressade barnmorskor osv osv. Vi borde ta tillbaka jobbskatteavdragen som redan genomförts, inte fantisera ihop ytterligare ett!

Så jag gjorde det enda rätta, jag mejlade Jan Ericson. Han följer ju faktiskt inte mig på twitter, så hur skulle han kunna veta vad jag tycker!? Jan nås på jan.ericson@riksdagen.se. Mejla du också! (Sno gärna texten nedan om du vill!)

Såhär skrev jag:

Hejsan Jan!

Jag heter Elin och jag vill berätta en sak: jag älskar att betala skatt! Jag älskar att vi tillsammans tar han om vår gemensamma välfärd och jag både vill och kan vara med och bidra till detta! Därför blir jag så ledsen när ni återigen går in för att sänka skatten, jag vill inte ha mer prylar, jag vill ha mer välfärd. Så snälla berätta för mig hur jag kan göra för att få betala mer skatt?

Vänligen
Elin Wikander

#crop100 nr fem – eller att byta till sig sommarens snyggaste skor

För några dagar sedan fick jag mejl från en bekant som också håller på att rensa ut saker. Mejlet innehöll ett förslag om att byta bort ett par skor som aldrig användes mot en bok eller två som jag läst och ville bli av med. Och ja, en kan ju tänka så att byteshandel inte direkt gör att mängden prylar blir mindre i livet, å andra sidan så faller detta in under min tanke att konsumera mer medvetet och bli bättre på att secondhandla. Dessutom: jag kommer använda skorna, men böckerna jag bytte bort skulle jag med största sannolikhet aldrig läsa igen.

Hur som haver, idag bytte vi. Min bokhylla är nu liiite, lite lättare och skorna sitter bättre än jag kunnat drömma om. Förhoppningsvis tycker mottagaren om böckerna också. Det blir inte bättre än så här!

IMG_20130713_112426Underbara skor, nu på mina fötter!

IMG_20130713_121653Tre böcker som slipper damma igen i min stackars bokhylla.

 

 

#crop100 sak tre och fyra

Ja, viljan är det ju inget fel på men takten på min insats i #crop100 lämnar kanske en del att önska. Men, på sistone så har jag fördubblat mitt bidrag genom att äntligen göra slag i saken och kasserat två trasiga prylar som bott alldeles för länge på balkongen: en gammal trasig dammsugare och en stackars lampa som Emil bankade sönder mot väggen för massa månader sedan. #Crop100 är ett initiativ som syftar till mer medveten koncumtion och mer återanvändning, läs mer hos Bisonblog eller läs på Twitter om vad alla andra gör.

För mig har det initialt blivit mycket slängande, vilket såklart är bra, men jag hoppas att jag framöver ska bli ännu bättre på återvinning genom att framförallt sälja och skänka saker. Jag har till exempel en påse med Emils urvuxna kläder som har destination småkompisar, vår ringsjal ska säljas och på sikt även ena vagnen. Bokhyllorna kan nog ta en rensningsomgång också, tillsammans med Emils allra äldsta leksaker. Hur går det för er?

IMG_20130710_100733

En jäkla massa skräp!

Arbetsrätt – vilken grej va!?

Det är strejk i kollektivtrafiken nu, och jag är så glad, imponerad och stolt över de arbetarna och facket som står upp för drägliga arbetsvillkor och bra arbetsmiljö. Rätten att strejka är ett maktmedel som är oerhört viktigt och som har kämpats fram av generationer av arbetare i Sverige. Det finns inget finare! Imorgon får jag eventuellt jobba hemifrån på grund av inställd trafik på röda linjen och det gör jag så gärna så. Det handlar om solidaritet!

strejk_kommunal_twitter

Jag gick igång lite på twitter också…