Kategoriarkiv: tips

Tips: utställning av Björn Bergs illustrationer, av bland annat Emil i Lönneberga och Teskedsgumman

Jag är ju Astrid-Lindgren-oholic, som kan ha framgått i vissa sammanhang (till exempel sammanhanget där jag valde att döpa mitt barn efter en av hennes karaktärer). Och igår fick jag världens tips av Ellen som jag bara måste dela med mig av till fler.

Just nu pågår en utställning på Sven-Harrys konstmuseum i Vasastan i Stockholm av Björn Bergs illustrationer. För den som inte vet så har Björn Berg illustrerat just Emil i Lönneberga samt en annan av mina barndomsfavoriter, Teskedsgumman. Utställningen finns kvar en bit in i november!


Saker att se fram emot

För det första ser jag fram emot en ovanligt lugn vecka, det händer lite smått och gott men det är fler kvällar som är obokade än bokade, vilket är i det närmsta ett under i vår familj. Det behövs. Vi behöver ha lite vardagstid tillsammans.

Sen ser jag fram emot att fredagen är i antågande. För fredag kommer bli episk! Klockan strax efter lunch smiter jag från kontoret och åker till Stockholmsmässan med Sofia, där ska vi BÅDE gå på underBARA BARN och Chokladfestivalen. Ja ni hör ju. Så mycket fabutastiskt på ett och samma ställe har ni väl aldrig hört talas om tidigare? Det är dessutom Hem och villa-mässa samtidigt, för den som är på det viset.

Och till sist ser jag fram emot helgen. Jag och Emil är solokvist igen och visst är det tufft men det är också fantastiskt. Vi ska softa runt och göra utflykter, bland annat är planen ännu ett besök på Mulle Meck, den här gången med Ewonne och barn. Livet alltså, loves it!

Bild från chokladfestivalen.se. Blir ni sugna?

Världens bästa apa!

Jag läser många bloggar, jag vågar inte ens kolla hur många jag följer på bloglovin. David suckar en hel del över mitt bloggläsande ibland. Men jag älskar det, jag har alltid älskat att läsa och jag har alltid varit sjukt nyfiken av mig – något som kombineras perfekt i bloggvärlden.

En blogg jag har följt väldigt länge, så länge att jag inte riktigt minns var det började, är Annas blogg Apan satt i granen. Mitt bloggläsande går mycket upp och ner, beroende på var jag är i livet så tilltalas jag av olika bloggar. Annas blogg är en av de få som verkligen bestått.

Varför jag läser Annas blogg är lite svårt att sätta fingret på. På många sätt är det igenkänningsfaktorn: precis som jag är Anna en studerande mamma, vi läser dessutom ganska snarlika saker och på samma universitet. Men framförallt tror jag att det är känslofaktorn: Anna vågar visa alla sidor av sig själv, båda bra och mindre bra, glada och sorgsna. När jag går in på Annas blogg vet jag att den kommer vara fylld av känslor. Annas blogg väcker också känslor hos mig. Jag vet inte varför men att läsa hos Anna engagerar mig, jag känner med, jag blir också glad, engagerad, ledsen, frustrerad och upprörd. Och precis som jag skrev igår så är det vad jag vill ha ut av läsning – jag vill känna, jag vill bli arg och engagerad, jag vill bli berörd. Och jag blir berörd av Anna och hennes blogg.

Kafe Sjöstugan – Brunnsvikens pärla!

Vi bor väldigt fint här, mellan två vikar och med närhet till skog och natur. Det här är en anledning till att jag verkligen trivs i Bergshamra. En annan anledning är att vid en av vikarna ligger ett av världens mysigaste ställen: Kafé Sjöstugan. Ett ställe vi besöker flitigt både själva och med vänner och familj.

Kafé Sjöstugan ligger jättefint vid Brunnsviken, det tar inte ens tio minuter att gå dit och de har platser både ute och inne. De bakar och lagar allt själv (förutom pannkakorna) och i princip allt är ekologiskt, de har en supergod äppelkaka och världens godaste kardemummabullar! Vi brukar ta med Bamse och sitta ute och njuta av solen, både sommar som vinter (de har filtar att låna). Om sommaren är det många som sitter och njuter av värmen eller badar från bryggan och om vintern är det många skridskoåkare som pausar där. Det är verkligen ett ställe som passar alla och alltid.

Nu i vår har de öppet på torsdagar, lördagar och söndag. I sommar ännu oftare, ni kan läsa mer om dem på deras hemsida och är ni sugna på att gå dit så säg bara till så gör vi sälle!

collage1

Bilder från sist vi var där. Det är verkligen en idyll!

Charlotte Hassel av Frida Skybäck – bästa boken 2011

2011 var ett år när jag läste lite mer än tidigare men ändå inte så mycket som jag önskar att jag hade hunnit och orkat. Jag hann med bland annat Claudia Carroll, Katerina Janouch och Camilla Läkberg (hennes senaste är SÅ JÄVLA BRA!). Den boken som verkligen stod ut för mig var dock Charlotte Hassel av Frida Skybäck, dels för att den var fantastisk bra, dels för att den verkligen inte är typen av bok som jag vanligtvis läser. Jag tänkte mig nu ge mig på en kort recension, förvänta er inga stordåd men ta åtminstone åt er av följande: LÄS den, den är hur bra som helst!

Charlotte Hassel är berättelsen om kvinnan med samma namn som efter en tragisk händelse tvingas fly Sverige i mitten av 1700-talet. 1771 kommer hon tillbaka från England för att rädda sin syster från en förlovning och hon konfronteras då med allt hon lämnade bakom sig när hon 13 år tidigare lämnade landet. Sverige är i politiskt kaos med en död kung och en tronarvinge som inte finns i landet, i riksdagen finns krafter som vill öka adelns makt samtidigt som ryssarna står på förstubron och vill komma in och ta över. Charlotte hamnar i mitten av allt detta samtidigt som hon helt plötsligt står öga mot öga med Axel, mannen hon tidigare varit hemligt förlovad med och som hon aldrig glömt bort.

Den centrala intrigen i Charlotte Hassel är kärlekshistorian mellan Charlotte och Axel och den är rafflande, het och engagerande. Samtidigt tar boken upp det politiska maktspelet och adelns kamp för mer makt och de olika temana vävs ihop på ett förträffligt sätt. Jag fastnade för boken för att historien är väldigt fängslande och väl skriven men även för att den verkligen ger mig en bild av dåtidens Sverige med klassamhället, kvinnors ställning och allt vad det innebar. Jag log i mjugg när det konspirerades och agerades mot de här föreställningarna och uppskattar verkligen det tidslösa temat ”kvinnor kan”.

Språket är för övrigt helt fantastiskt och väl avvägt, det är tidsenligt både i form av ordval och tilltal men det är ändå lätt att läsa och förstå. Språket förmedlar sannerligen den rätta känslan och bidrar till att historien får ytterligare djup. Berättandet flyter på på ett ypperligt sätt och det blir sällan tråkigt. (Jag hittade dock två särskrivningar, men vad gör det när resten är så fantastiskt.)

Min enda invändning var att jag hade svårt att komma in i den, men efter de första 50 sidorna vände det totalt. Jag tycker även att den slutade för fort med det kan ha att göra med att jag inte ville att den skulle sluta alls. Charlotte Hassel är helt klart 2011 års bästa läsupplevelse och jag ser mycket fram emot nästa bok!

Julkalendertips – tema sär skrivningar

Jag går som ni kanske vet Språkkonsultprogrammet på Stockholms universitet i kull 16. Kull 17 som går två år efter min klass har en blogg där de bloggar om språk i allmänhet och utbildningen i synnerhet och jag läser med glädje.

Nu i advent har de en adventskalender där de postar allas våra favoritsärskrivningar i bildform. Fantastiskt roligt! Jag ser med spänning framemot när illustrationen av min favorit kommer: brun hårig sjuk sköterska. Vilken särskrivning tycker du är lustigast?

Tinas-illis-kalender!

Genom Fifi hittade jag en fantastisk blogg med fantastiska illustrationer som i en julkalender tävlar ut illustrationer. Jag kan inte göra annat än vara med och tävla, för en illustration av Emil – bättre julklapp skulle jag inte kunna få! Du kan också vara med och tävla!

Skulle jag vinna en illis så skulle jag vilja ha den här bilden på Emil illustrerad (fast helst utan napphållaren):

IMG_7193

Villervallas barnkläder – för alla efter tycke och smak!

Igår visade jag några favoriter från kotteshoppen.se, en nätbutik som sorterar sina kläder efter motiv och märke, inte efter kön. Idag tänkte jag dela med mig av några favoriter från ett av mina absoluta favoritmärken på barnkläder – Villervalla!

Villervalla gör enligt egen utsagoglada kläder för glada barn” och på de Villervalla anser att ”alla barn passar i alla färger och att det är kul att mixa och matcha”.  Jag kan inget annat än att hålla med och Emil har kläder från Villervalla som vi tycker mycket om! Skulle jag få önska fritt skulle även kläderna nedan (och en hel drös till) flytta in i garderoberna här hemma. Kläderna i deras nätbutik är sorterad efter typ (dvs under flikar med rubriker såsom: klänningar/kjolar, byxor, accessoarer etc) och det är väldigt lätt att hitta vad man vill ha.

villervalla

Alla bilder är lånade från Villervalla.se och kläderna hittar ni här: kortärmad body (på rea, skynda fynda!), ekologisk pyjamas, strumpbyxor, velourklänning, linnebody, leggings, mössa med tofsar, långärmad body.